НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ОБЕКТИВНИ СУБЕКТИВНИ РАЗСЪЖДЕНИЯ

  Летопис на изгрева - Том 2 - Теофана Савова
Алтернативен линк

12,30 часа

ОБЕКТИВНИ СУБЕКТИВНИ РАЗСЪЖДЕНИЯ


(резюме на лекцията)


18 януари, 5 часа сутринта

Има четири неща, които трябва да ви занимават: да разбирате законите на светлината, да разбирате законите на въздуха, да разбирате законите на водата и, да разбирате законите на храната.

Ако не разбирате законите на светлината, ще се спъвате. Ако не разбирате законите на въздуха, ще се задушите. Ако не разбирате законите на водата, ще съхнете. И, ако не разбирате законите на храната, ще умрете.

Тези елементи се проникват: Водата прониква почвата. Въздухът прониква водата. Светлината прониква въздуха. И умен човек е онзи, който може да извади светлината от въздуха, въздуха от водата, водата от твърдата почва. Ако не може да ги извади, той не е умен човек. Той ще умре като светия, а то е от недоимък на ума.

Който се интересува от светлината - пред огледалото е.
Който се интересува от водата - в банята е.
Който се интересува от твърдата почва - седи на стол с крак върху крак.
Ако е грозно лицето ви, ще го измиете с вода.
Ако е грозна мисълта ви, ще я изчистите със светлина.
Ако са грозни чувствата ви, ще ги изчистите с топлина.

При малко вода в организма има изстиване на краищата. При неправилно дишане - губене на светлина.Трябва да пиете топла вода, за да възстановите топлината на тялото си. Трябва да дишате, за да възстановите светлината на ума си.
Да ви е приятно, когато пиете вода.
Да ви е приятно, когато дишате.
Във водата има вода.
В живота има живот.

София - Изгрев

12 март, сряда, 5 часа сутринта

В Евангелието е казано: „Бог е Дух и, които Му се кланят, с Дух и Истина да Му се кланят." Този стих е лесен, но не е разбран. Мъчен е за приложение.

После, казано е: „Път, Истина и Живот."

Пътят е нещо понятно. Но Истината? Да кажеш истината, хората разбират да кажеш доброто или лошото така, както си го направил. И живота хората разбират тъй: ако не си здрав, не си богат. Казват: „Лош е животът." Свързват лошите условия на живота със самия живот.

Има две неща в природата, които са важни. Има нещо в природата, което не се дели: и голямото не се дели, и малкото не се дели. А има нещо, което се дели. То е многото и малкото. Това, малкото, като влезе в многото, дели го. И понеже е много, дели го на големи късове. И малкото, като влезе в малкото, което се дели, дели го на малки късове. По някой път вие може да влезете в голямо стълкновение със себе си. Вие искате да разделите нещо в себе си. Но то е неделимо. Цял живот да се мъчите, няма да можете и една прашинка от него да отделите. А пък има нещо в живота, което се дели. И ако искате да остане през целия ви живот неделимо, то всичката ви работа ще отиде напразно.

Та казвам, има неща в света, които не се менят, а има неща, които се менят. Следователно не се старайте да делите това, което е неделимо. То остава неделимо. И голямото, и малкото не се делят. А пък това, което се дели, не се старайте да го правите неделимо. Което се дели, делете го, а пък което не се дели, оставете го неделимо.

Най-мъчното изкуство е човек да не си оцапа езика. Например много мъчно е през целия си живот да не кажеш една обидна дума. То е делимо. И най-големите светии го правят. Някой път и той се изпусне и каже нещо. Защото да кажеш нещо лошо, това е от делимото. Но гледай, като го делиш, да не го делиш на големи късове, но поне на малки. Ти все ще направиш една погрешка, но гледай да направиш от малките. При злото тури най-малкото зло. Щом дойдеш до доброто, тогаз гледай да направиш най-голямото добро.

Друго изкуство е да не прекъсваш съобщителните условия, при които животът се проявява. Ти си здрав. Може да ти дойде мисъл в главата: „Ще бъда ли аз винаги здрав?" Или може да си богат и казваш: „Всякога ли мога да бъда богат?" - Всякога можеш да бъдеш богат. Живият човек всякога може да бъде богат.

Някой път казваме: „Да си създадем работа." Та работата си съществува. Природата е създала работа. Накарала те е да ядеш. Уста ти е дала и зъби. Ядеш и казваш: „Колко приятна работа." Тя казва: „Само малко да посдъвче, много малко." После друга работа - само така ще кажеш: „Ще вдишаш и ще издишаш въздуха." И после: „Само ще си помислиш." Какво ти коства да си помислиш. Мисълта е работа.
Сега, който иска да бъде красив, непременно трябва да възприема живота. Животът сам по себе си е красив. Той дава най-хубавите форми. Ако не се турят никакви препятствия на живота, той създава най-красивите форми. Един ангел е красив. Виждаш, че светлина блика от него. Ако човек иска да бъде красив, да мисли за младостта. Мисли за младостта.

Същият закон е и за доброто. Вие искате да бъдете добри. Не разправяйте на другите хора: „Аз искам да бъда добър." Но в себе си кажи, като станеш сутрин. Не на глас да го кажеш, но да го чуеш вътре: „Искам да бъда добър."

На себе си ще го кажеш, вътре. Не в обикновената форма добър, защото ти си добър вече. С проявяването на доброто в тебе, ще почнат да се подобряват всички външни условия на живота. Не можеш да ги подобриш изведнъж, физическият живот се подобрява постепенно, според степента на това, което става вътре. Дотолкова, доколкото ти искаш да станеш добър, ти ставаш. Ти ставаш по-разположен и условията вече се изменят. Като бъде човек добър, ще бъде здрав. Няма да му се случи нищо лошо. Доброто не седи в една постъпка. Доброто е един целокупен резултат. Завършен резултат на един отличен живот. То носи всичко със себе си.

Най-добрият плод на живота, това е доброто.

1936 г., 7 октомври

Основни мисли от лекцията на Учителя:

За да възпиташ един порядъчен човек, трябва да го обичаш.
Когато някой човек мисли, че е изоставен, тогаз има при него други същества от невидимия свят, които му казват: „Не бой се, всичко ще се уреди", и му помагат.

Някои ще минат през малки опитности, а някои през големи опитности. Всички сте в една Божествена школа и на всеки е даден един предмет за проучване.

Когато половината хора са против тебе, то другата половина са за тебе.
Когато срещнеш някой лош човек, очите ти да бъдат отворени, защото ще срещнеш след това добрия човек. След като дойде страданието, очите на човека да бъдат отворени на четири, защото ще дойде доброто и, ако човек не е буден, ще го пропусне.
Христос казва: „Аз съм Пътят, Истината и Животът" .
Пътят: Щом влезеш в този път, ще постъпваш добре.
Истината: Щом влезеш в Истината, ще обичаш всички хора.
Животът: Щом влезеш в живота, ще мислиш! Под това аз разбирам, че ще станеш проводник на Божествената мисъл.
Човек губи, ако не внесе в себе си всеки ден нещо ново. Човек всеки ден трябва да внесе в себе си една нова божествена мисъл, едно ново божествено чувство, желание, една нова Божествена постъпка.
В това се състои обновяването.

Научи се да не губиш ценностите. Човек да гледа да не измени мнението си за някого. Когато човек прави лъжлива оценка за другите, то и на него ще поставят такава оценка.
Ценете хората!

Упражнение за 10 дена:

„За 10 дена да не се критикува никой и да не се бърза с даване на мнение." Човек е пратен на земята да извърши волята Божия. Онзи, който не се учи и не живее добре, няма да получи нищо и нищо няма да му се даде.
Всеки човек е лист от Божествената книга. Радвайте се, че можете да четете от нея. Ако не искате да четете, обърнете друг лист. Не считайте, че тия листа, които не сте разбрали, те са неразбрани. Друг човек ще ги
прочете. Защото няма човек, когото да не обичате!

*

5 март, София, Изгрев

Една от темите, които ни биваха давани от Учителя в общия окултен клас е: „Най-добрият метод за разработване на човешкото сърце."
Най-добрият метод за разработване на човешкото сърце е методът на Любовта. Всякога и към всичко.

18 юли, 5 часа сутринта

Поздравявам ви с приятната сутрин и чистото небе и с красивия изгрев. Хубавото небе днес показва, че тази година големите страдания могат да се избегнат. Слънцето носи своето благословение.
Пожелавам ви да придобиете първия лъч на топлината, който иде от Божията Любов.
Пожелавам ви да придобиете първия лъч на светлината, който иде от Божията Мъдрост.
Пожелавам ви да придобиете първия крепки Божи лъч на Истината, който носи свобода за вашия дух.
Пожелавам ви да бъдете топли, крепки и светли през цялата година.

19 юли
„Бог е Дух и които Му се кланят, да Му се кланят в Дух и Истина."
„Пътят на праведния е път на зазоряване."

21 юли, 5 часа сутринта, Рила

Днес размишлявайте върху изреченията:
Чрез Любовта, Мъдростта и Истината всичко може да се постигне.
Чрез живота, знанието и свободата всичко е постижимо.
Приложете тия неща в себе си, за да бъдете радостни и весели. Щом сте радостни и весели, Господ ще се весели във вас и вие ще се веселите в Господа.

23 юли

Заповедта, която всеки трябва да даде на себе си: Стани и в Истината крепък бъди! Стани и в Любовта топъл бъди!
Стани и в Мъдростта светъл бъди!

*


В начало бе Словото и Словото бе у Бога".
Радвайте се на онова, което Бог е приготвил за вас от началото на Битието!
Радвайте се, че Христос е Лозата, а вие - пръчките на тази лоза.

25 юли, 10 часа сутринта

Сега и на вас желая да се научите да пеете хубаво.

*

„Бог е Любов, която Христос е приел. Христос е Любов, която ние сме приели. Ние сме Любов, която сега проявяваме. Да бъде благословен Господ!"

28 юли

„Божията Любов носи пълния живот."

*

И тъй, сърцето ви трябва постоянно да се занимава с Любовта, а умът ви с Мъдростта. А вие, като ученици,
всякога трябва да се занимавате с Истината.

Публикувано изображение


30 юли

Желая ви да чуете гласа на вашия възлюбен от планината и гласа на вашата възлюбена от долината.

1 август, 5 часа сутринта

Проучвайте Любовта и нейната чистота.
Проучвайте знанието и неговата светлина.
Проучвайте свободата и нейната пълнота.
Пожелайте, както за себе си, така и за ближния си, онази свобода, която освобождава душите от вътрешното им ограничение. Приложете Любовта и Истината като граници на живота и Божието благословение ще бъде винаги при вас.

1 август, 10 часа сутринта
Какво се иска от съвременния човек? - Право разбиране за нещата и високо съзнание. Без тези два елемента той нищо не може да постигне. Без тези два елемента, природата и животът остават за него затворени.

4 август, 5 часа сутринта

Да приложим Божията Любов, Божията Мъдрост и Божията Истина в живота си и винаги да изпълняваме волята Божия.
В Божията Любов и в Божията Мъдрост е скрит животът.

6 август, 5 часа сутринта

Сега желая ви, като слезете от върха, от устата ви да потече толкова мед, че всички пчели да се съберат около вас, да вземат част от меда и за своите кошери. Всяка пчела ще пише на своя кошер: „Това е медът, който потече от устата на вярващите."
Желая ви да потече мед не само от устата ви, но и от вашите сърца, умове и души. Желая ви да потече мед от вашия дух и да се разнесе навсякъде като велик балсам за изцеляване на човечеството.

8 август, 5 часа сутринта

Служете на Бога със сила, вяра и Любов.
Желая и на вас да бъдете хора на силата, на вярата и на Любовта.
Желая ви да бъдете като Христа, едно с Отца, едно с Бога.

8 август, 10 часа сутринта

Живейте, прочие, като праведните, за да се ползувате от огъня на Любовта.
Сега желая ви да вървите в пътя на добродетелта. Щом вървите в този път, всичко ще постигнете: и учени, и богати, и добри ще станете.
Едно се иска от вас: приложение.

11 август, 10 часа сутринта

Щом едно ловджийско куче само с обонянието си може да намери господаря си, да определи точно посоката на неговото движение, колко повече чрез светлината на своя ум човек може да познае Господа и да проследи пътя на Неговото движение. Лесно е човек да намери Този, в Когото живее и Който живее в него.


13 август, 5 часа сутринта.

За да имате успех в живота си, приложете следните четири правила:
Пази свободата на душата си.
Пази силата на духа си.
Пази светлината на ума си.
Пази доброто на сърцето си.

*


Поздравете вашата душа с благите думи на свободата.
Поздравете вашия дух с благите думи на силата.
Поздравете вашия ум с благите думи на светлината.
Поздравете вашето сърце с благите думи на доброто.

22 август, 5 часа сутринта

Сега препоръчвам ви следното: Вярвайте в доброто на вашето сърце както и в доброто на другите хора.
Вярвайте в светлината на вашия ум както и в светлината, която е в умовете на другите хора.
Вярвайте в свободата на вашата душа както и в свободата , която е в душите на другите хора.
Вярвайте в силата на вашия дух както и в силата на духа, който е в другите хора.

22 август, 10 часа сутринта

Сега на вас пожелавам да бъдете млади като Любовта, възрастни като Мъдростта и чисти като Истината.

Христос е човекът на изобилната сила.
Христос е човекът на изобилната вяра.
Христос е човекът на изобилната Любов.

23 август, 5 часа сутринта

Желая и на вас да дойде Царството Божие във вашите сърца, умове и души и да ви направи радостни и щастливи.

24 август, 5 часа сутринта

Помнете, че Бог работи във вас. Като знаете това, стремете се всичко да правите за слава Божия.

22 септември, 5 часа сутринта

И тъй, изучавайте закона за жертвата, която Любовта, Мъдростта и Истината изискват.


  Летопис на изгрева - Том 2 - Теофана Савова
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ